Milí Zachejáci, Vianoce sú tu! Pri tejto príležitosti by som sa s vami chcela podeliť o recept na môj najobľúbenejší koláč. Pečiem ho pravidelne už pár rokov, a to nielen na Vianoce. Verím, že bude chutiť aj vám 🙂
Vianočný datľový koláč
Čas prípravy: 20 min.
Čas pečenia: 1 hod. 15 min.
Potrebujeme:
- 200 g nadrobno nakrájaných datlí (príp. datľovej pasty)
- 270 g špaldovej múky
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 3,5 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
- 100 g masla pokrájaného na kocky
- 50 g nastrúhaných vlašských orechov
- 100 g muscovado cukru
- 1 vajce
- 300 ml horúcej (nie vriacej) vody
- štipka soli
- demerara cukor na posypanie
- chlebovú (príp. tortovú) formu na pečenie
Postup:
- Do misky si pripravte datle, sódu bikarbónu, vodu a soľ. Zmixujte všetko tyčovým mixérom na hladkú masu a nechajte vychladnúť.
- Vyhrejte rúru na 180°C. Formu vyložte papierom na pečenie. Aby vám papier držal tvar, pokojne formu najprv natrite maslom.
- Do druhej misky si pripravte múku, kypriaci prášok a maslo. Všetko spolu zmiešajte rukami, až sa vám zmes bude drobiť. Potom pridajte muscovado cukor a orechy. Opäť všetko premiešajte.
- Obe misky teraz spojte do jednej. Pridajte vajce a celú zmes dobre premiešajte lyžicou.
- Zmes nalejte do formy a posypte demerara cukrom. Pečte 1 hodinu na 180°C. Potom rúru vypnite, ale koláč v nej ešte 15 minút nechajte „dopiecť“ so zvyškovým teplom. Až potom ho vyberte z rúry.
- Koláč vo forme nechajte celkom vychladnúť. Až po úplnom vychladnutí ho môžete z formy vybrať. Vtedy si udrží aj svoj tvar.
- Pre tú najlepšiu chuť odporúčam zabaliť vychladnutý koláč do igelitového sáčku, vložiť ho do uzatvárateľnej krabičky a skladovať ho na suchom mieste 24-48 hodín pred podávaním. U nás sa ale vždy zje úplne celý ešte skôr, než mám šancu ho zabaliť 🙂
Tip: V prípade intolerancií na laktózu odporúčame nahradiť klasické maslo kokosovým olejom alebo ghí maslom. Vyskúšala som jedno aj druhé – a obe chutia výborne.
1 kúsok: 317 kcal, 5 g proteínu, 49 g karbohydrátov, 13 g tuku, 6 g saturovaného tuku, 2 g vlákniny, 27 g cukru a 0,7 g soli.
Dobrú chuť!
Martina Bednáriková, Zachej.sk
0
Užívateľ
(0 Hlasy)
Priemer všetkých hodnotení