Čerešňová bublanina podľa svätej Hildegardy z Bingenu

Svätá Hildegarda, mníška a učiteľka Cirkvi, je známa predovšetkým svojimi duchovnými spismi a prácou z oblasti medicíny. Málokto však vie, že sa zaoberala aj stravou. Prinášame vám jednoduchý a zároveň veľmi chutný recept na čerešňovú bublaninu, ktorú podľa zásad svätej Hildegardy vo svojej knihe Kuchyňa svätej Hildegardy pripravila autorka Marie-France Delpechová. Prajeme vám dobrú chuť!

Potrebujeme:

  • 500 g celých čerešní
  • 4 vajcia
  • 100 g múky z jednozrnnej pšenice
  • 50 g masla
  • 50 cl mlieka
  • kalíštek višňovice (môžete vynechať, no výrazne zlepší chuť)
  • štipka jemnej soli

Postup:

Plech vymastite a poukladajte naň čerešne tak, aby sa neprekrývali. Roztopte maslo a v miske k nemu primiešajte múku, vajcia, mlieko a višňovicu. Pridajte i štipku soli. Cesto vylejte na čerešne. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 35 minút.

Svätá Hildegarda rozpráva o rôznych liekoch, ktoré nám ponúka čerešňa a vraví, že jej ovocie je vhodné na konzumáciu… Chorí by sa však mali vyvarovať požívania priveľkého množstva. Čerešne sú najlepšie, ak sa používajú pri príprave pokrmov s kôstkou, rovnako ako je lepšia ryba s kosťou, či mäso s kosťou. Takto sa ich vôňa lepšie rozvinie.

Tento a ďalších 169 receptov nájdete v knihe Kuchyňa svätej Hildegardy, ktorú si môžete zakúpiť na Zachej.sk.

5 Užívateľ (2 Hlasy)
Priemer všetkých hodnotení
Komentáre Ohodnoďte
Filtrovať

Buďte prvý, kto napíše komentár.

Zobraziť ďalšie
{{ pageNumber+1 }}
Ohodnoďte

Komentáre