Svätá Hildegarda, mníška a učiteľka Cirkvi, je známa predovšetkým svojimi duchovnými spismi a prácou z oblasti medicíny. Málokto však vie, že sa zaoberala aj stravou. Prinášame vám jednoduchý a zároveň veľmi chutný recept na čerešňovú bublaninu, ktorú podľa zásad svätej Hildegardy vo svojej knihe Kuchyňa svätej Hildegardy pripravila autorka Marie-France Delpechová. Prajeme vám dobrú chuť!

Potrebujeme:
- 500 g celých čerešní
- 4 vajcia
- 100 g múky z jednozrnnej pšenice
- 50 g masla
- 50 cl mlieka
- kalíštek višňovice (môžete vynechať, no výrazne zlepší chuť)
- štipka jemnej soli
Postup:
Plech vymastite a poukladajte naň čerešne tak, aby sa neprekrývali. Roztopte maslo a v miske k nemu primiešajte múku, vajcia, mlieko a višňovicu. Pridajte i štipku soli. Cesto vylejte na čerešne. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 35 minút.
Svätá Hildegarda rozpráva o rôznych liekoch, ktoré nám ponúka čerešňa a vraví, že jej ovocie je vhodné na konzumáciu… Chorí by sa však mali vyvarovať požívania priveľkého množstva. Čerešne sú najlepšie, ak sa používajú pri príprave pokrmov s kôstkou, rovnako ako je lepšia ryba s kosťou, či mäso s kosťou. Takto sa ich vôňa lepšie rozvinie.
Tento a ďalších 169 receptov nájdete v knihe Kuchyňa svätej Hildegardy, ktorú si môžete zakúpiť na Zachej.sk.